Kateterisering og menn: hvordan gjør man det?

Når et kateter skal være en fast del av din hverdag er det viktig at du føler deg trygg på kateterisering, slik at det blir en god opplevelse for deg. Det er viktig å understreke at det er helt greit å føle seg nervøs de første gangene, men etter hvert som du øver deg, vil kateterisering føles tryggere – og til slutt kan du kateterisere på null tid.

Det finnes flere gode tips til hvordan menn kan kateterisere slik at det blir en god opplevelse, men det er også viktig å huske på at det kan være svært individuelt fra person til person hvilke teknikker som fungerer. Les derfor om gode råd m.m., og prøv deg frem til du finner den beste metoden for deg! Nedenfor kan du lese mer om forskjellige katetre for menn og du finner veiledningsvideoer med typiske tips og triks for hvordan du kateteriserer.

Det er viktig at du finner det riktige kateteret for deg

Katetre for menn, også kjent som mannlige katetre, finnes i mange former og størrelser. Det finnes ikke én variant som passer for alle menn, og hvilken variant som passer for deg, avhenger blant annet av din livsstil, samt hva du føler deg trygg på. Mange menn velger også katetre basert på ulike situasjoner og bruker dermed forskjellige katetre i løpet av uken.

Ønsker du et diskret kateter, for eksempel til når du skal ut, kan et kompakt kateter være løsningen for deg. Vanligvis er et mannlig kateter ca. 40 cm langt, på grunn av urinrørets lengde hos menn, men kompakte katetre har en teleskopfunksjon, som gjør kateteret mindre og dermed lettere å ha med seg. Ofte passer det faktisk rett opp i et erme, hvis du ikke ønsker at noen skal se deg gå med et kateter i hånden.

Skal du bruke et kateter til situasjoner hvor du ikke har tilgang til et toalett, for eksempel på camping- eller fotturer, kan et alt-i-ett-kateter være det riktige valget for deg. Alt-i-ett-katetre inneholder nemlig en integrert urinpose, som er ideell når du ikke kan kateterisere på et toalett. Kateteret er helt klart til bruk etter åpning og er meget intuitivt å bruke.

Kateteriseringsvideoer for menn

Føles det overveldende å skulle stå for kateteriseringen helt alene hjemme på badet, så finnes det hjelp å få. Selv om du selvfølgelig får opplæring av relevant helsepersonell, som hjelper deg på vei til å kunne selvkateterisere, kan det fortsatt føles som et stort skritt å gjøre det i vante omgivelser uten tilsyn.

Coloplast har utarbeidet flere videoer som viser hvordan du bruker katetre for menn, og disse videoene gir en viss trygghet for mange. Du kan derfor med fordel finne og se videoen som er relevant for deg, før du begir deg ut i kateterisering hjemme.

Trenger du veiledning?

Står du i en situasjon hvor katetre skal bli en del av din hverdag, enten for en kortere periode eller mer permanent? Og synes du det er litt vanskelig å forstå markedet for katetre? Hvis du melder deg inn i Coloplast Care, kan du få råd, veiledning og hjelp til de spørsmålene du måtte ha.

Medlemmer kan nemlig helt gratis kontakte Coloplasts sykepleiere, som er tilgjengelige på telefon mandag-fredag kl. 09:00-16:00. Ønsker du at en sykepleier fra Coloplast Care skal ringe deg opp, kan du også fylle ut kontaktskjemaet på deres nettside, hvorpå en sykepleier tar kontakt med deg så snart som mulig.

Som medlem av Coloplast Care kan du også få tilsendt gratis vareprøver, slik at du for eksempel har mulighet til å prøve forskjellige katetre og dermed finne den eller de variantene som passer for deg, din hverdag og din livsstil.