En komplett guide til Askøybunad for damer: Finn din perfekte bunad og sølv tilbehør

Askøybunaden er en vakker og tradisjonsrik bunad som har sin opprinnelse i øykommunen Askøy utenfor Bergen. Denne guiden vil hjelpe deg med å finne din perfekte Askøybunad og velge riktig sølvtilbehør for å fullføre antrekket.

Askøybunaden

Askøybunaden er inspirert av draktskikker fra 1800-tallet, og den består av en blå eller sort kjole laget av ullstoff. Kjolen har vide ermer og en høy hals, og den er pyntet med vakre broderier og sølvdetaljer. Mange velger å bruke en hvit skjorte under kjolen for å skape en fin kontrast.

Den typiske fargen for Askøybunaden er blå, men det finnes også muligheter for å velge en sort variant. Det er viktig å finne fargen som passer best til din hudtone og personlige preferanser.

Finn din perfekte Askøybunad

Når du skal finne din perfekte Askøybunad, er det viktig å ta hensyn til din kroppsfasong og personlige stil. Bunaden skal sitte godt og fremheve dine beste trekk.

 • Spørsmål:
  1. Hvilke farger foretrekker du? Blå eller sort?
  2. Foretrekker du en kjole i kortere eller lengre lengde?
  3. Hvordan vil du pynte bunaden med broderier og sølvdetaljer?
 • Finn din størrelse:
 • Det finnes mange lokale bunadsleverandører som kan hjelpe deg med å finne riktig størrelse. Ta gjerne kontakt med en leverandør i nærheten for å prøve ulike størrelser og få profesjonell veiledning.

 • Prøving av bunaden:
 • Når du prøver bunaden, sørg for å bevege deg rundt og utføre forskjellige bevegelser for å forsikre deg om at den sitter godt og at du føler deg komfortabel.

Sølv tilbehør til Askøybunaden

For å fullføre din Askøybunad, trenger du også riktig sølvtilbehør. Sølvet er en viktig del av bunadens uttrykk og kan være med på å fremheve de vakre broderiene.

Belte

Beltespenner er en viktig del av sølvet til Askøybunaden. Du kan velge mellom beltespenner i ulike former og mønstre. Tradisjonelt har beltespenner lange og smale former med vakre graveringer.

Sølje

Søljen er et annet viktig sølvtilbehør til Askøybunaden. Den festes på skjorta eller over kjolen, og den finnes i ulike størrelser og mønstre. Velg en sølje som passer til din personlige stil og som komplementerer broderiene på kjolen.

Smykker

For å fullføre antrekket kan du også bruke sølvsmykker som øredobber, armbånd eller halskjeder. Velg smykker som passer til din Askøybunad og som gir deg en følelse av eleganse og tradisjon.

Oppsummering

Askøybunaden er en fantastisk drakt som kan gi deg en følelse av tilhørighet og stolthet. Ved å bruke denne guiden får du veiledning til å finne din perfekte Askøybunad og riktig sølvtilbehør. Når du går med bunaden, vil du ikke bare føle deg vakker, men også bære med deg en del av norsk kulturarv.

Ofte stillede spørgsmål

Hva er en Askøybunad?

En Askøybunad er en tradisjonell festdrakt som er inspirert av kyst- og landbruksmiljøet på Askøy utenfor Bergen.

Hvordan ser en Askøybunad for damer ut?

En Askøybunad for damer består av en vid, brodert skjorte, en brodert vest, en lang skjørt som er rikt dekorert, og et forkle i matchende mønster.

Hvor kan jeg kjøpe en Askøybunad for damer?

Du kan kjøpe en Askøybunad for damer hos utvalgte bunadssøm butikker og nettbutikker som spesialiserer seg på bunader.

Hva er sølv til Askøybunad?

Sølv til Askøybunad er sølvsmykker som er spesielt tilpasset denne drakten, for eksempel beltespenner, halskjeder og brosjer.

Hvor kan jeg kjøpe sølv til Askøybunad?

Du kan kjøpe sølv til Askøybunad hos gullsmeder eller sølvsmeder som har kunnskap om tradisjonelle bunadsøljer.

Hvilke farger er vanlige på en Askøybunad?

Vanlige farger på en Askøybunad er rødt, hvitt, og blått, inspirert av fargene i den norske flagget.

Hva er historien bak Askøybunaden?

Askøybunaden har sin historie fra 1800-tallet, og ble utviklet for å fremheve og feire den lokale kulturen og identiteten på Askøy.

Hvordan tar jeg vare på min Askøybunad for damer?

Det anbefales å oppbevare Askøybunaden på en kleshenger i en bunadspose, og ta den regelmessig til renseri eller bunnadsspesialist for rens.

Kan jeg bruke en Askøybunad til bryllup?

Ja, det er absolutt mulig å bruke en Askøybunad til bryllup. Mange velger å bruke bunaden sin til spesielle anledninger og feiringer.

Er det vanlig å arve en Askøybunad?

Ja, det er vanlig å arve en Askøybunad innen familier og slekter. Mange setter pris på å kunne bruke en bunad som har gått i arv gjennom generasjoner.

Artiklen En komplett guide til Askøybunad for damer: Finn din perfekte bunad og sølv tilbehør har i gennemsnit fået 4.4 stjerner baseret på 36 anmeldelser